it jobs danmark
Digitaliseringen af fremtidens arbejdsmarked

Digitaliseringen af det danske arbejdsmarked

Digitaliseringen, globaliseringen og udviklingen af den digitale økonomi. Hver og en er de vigtige for fremtidens jobmarked.

Med stor sandsynlighed vil robotter varetage det tunge og rutineprægede arbejde. Men også nogle af de i dag meget komplekse opgaver vil i fremtiden kunne foretages af robotter. Forskning i fremtidige tendenser har vist, at eksempelvis transplantationer med elektronisk styrede kunstige organer og proteser falde under kategorien ‘rutinearbejde’ på fremtidens arbejdsmarked. Selvom udsigterne til at robotter og kunstig intelligens erstatter de mere komplekse opgaver er lange, er det ikke desto mindre noget, der forventes at blive en realitet i fremtiden.

Og det er kun begyndelsen…

Vi befinder os i starten af en forestående og yderst omfattende teknologisk revolution, hvor computere, software og big data sætter nye standarder for, hvad virksomheder kan udrette. De fleste maskiner kan på nuværende tidspunkt ikke udføre handlinger på egen hånd, men den dag hvor kunstig intelligens kan erstatte de fleste arbejdsopgaver, vil det påvirke en lang række jobs.

Der er en reel sandsynlighed for, at maskiner ude i fremtiden vil kunne erstatte menneskelig arbejdskraft inden for flere typer arbejde. I mellemtiden vil teknologien kunne komplementere menneskelig arbejdskraft og gøre os i stand til at udføre eksempelvis jobs i pharma industrien, produktion, markedsføring, branding og IT bedre end tidligere.

Før vi ser frem, er det vigtigt at kigge tilbage

I begyndelsen var de første typer job, der blev påvirket af teknologien de såkaldte informations job fx køb af togbilletter, biografbilletter og lignende. Kendetegnet for denne type job er, at det er let at definere arbejdsprocessen. De forskellige niveauer i processen kan uden videre kodes og gøres digitale, og det er typisk job, der ikke kræver lange videregående uddannelser.

Nogle af de nye job, der skabes, er inden for social interaktion og services, hvilket vil sige pleje, salg og coaching. Altså den type job, der er afhængige af menneskelige relationer, som maskiner på nuværende tidspunkt ikke formår at tilbyde. Disse jobtyper repræsenterer en bred vifte af aktiviteter, der er svære at automatisere - og som derfor bliver endnu vigtigere end tidligere, da den menneskelige en-til-en interaktion skaber de langvarige relationer, der kan påvirke virksomhedernes salgstal og bundlinje positivt.

Hvad betyder den digitale udvikling for danske virksomheder?

Men hvad kan danske virksomheder stille op over for den digitale udvikling? Der er meget at gøre, og selvom det unægteligt lyder som om, at teknologien er ved at overflødiggøre menneskelig arbejdskraft, så er det ikke tilfældet endnu. Der er en række områder, hvor teknologien kommer til kort. Netop fordi teknologien kræver menneskelig intelligens for at kunne udvikle sig. Det gøres blandt andet ved løbende undervisning, træning og udvikling af den interne organisationskultur, hvorfor det er vigtigere end nogensinde, at rekruttere de helt rigtige medarbejdere - hvad end det gælder rekruttering i Aarhus eller rekruttering i København. Eller på den anden side af kloden for den sags skyld.

GTCI
Tilføj din kommentar
Skriv det du ser på billedet: