flekstid og hjemmearbejde i dk
Kommer vi nogensinde til at tage forestillingen om en 6 timers arbejdsdag til os i Danmark?

Undersøgelser viser, at fleksible arbejdsforhold har en positiv effekt på produktiviteten.

Fleksible arbejdstider er efterhånden blevet en integreret del af det, at være på en moderne arbejdsplads i Danmark. Og her skylder vi teknologien en stor tak, for det er netop på grund af denne, at ansatte har mulighed for at vriste sig fri fra den velkendte 8 til 16 arbejdstid.

Men, på trods af nytænkere som Facebook og andre pionerer, der har banet vejen for en mere flydende måde at arbejde på, er der stadig mange virksomheder, der kræver, at de ansatte indfinder sig på arbejdspladsen mellem 8 og 16. På samme måde hersker der en opfattelse af, at der er visse roller, der ikke kan udfyldes tilstrækkeligt i en deltidsstilling eller under fleksible forhold. Forestillingen om at ansatte, der arbejder hjemmefra, bruger mere tid på overspringshandlinger, såsom at sortere vasketøj og udforske opskrifter end på deres arbejdsopgaver.

Der er potentielle fordele ved fleksible arbejdstider
Men gøres det ordentligt kan fleksibilitet ligefrem føre til øget engagement og effektivitet hos de ansatte. Så når forældre lukker ned for den bærbare til fordel for familielivet, er det ofte ensbetydende med, at de er tilgængelige i de sene aftentimer, når børnene er lagt i seng og hunden luftet, så de ikke kommer bagud med deres arbejde. På samme måde er det ikke usædvanligt, at mange deltidsansatte presser 4 dages arbejde ned på 3 dage eller arbejder på deres fridage for at nå presserende deadlines og leveringer på vigtige projekter. Nogle har fx valgt at være tilgængelige 24 timer i døgnet 7 dage om ugen. Det har de eksempelvis gjort for at imødekomme de krav, som de mødes af qua deres job og for at kunne yde den bedst mulige kundeservice.   

Nogle har intet imod denne ’døgnet rundt’-tilgang, men det giver dem ikke desto mindre lyst til at vide, hvor effektive fleksible arbejdsforhold reelt kan være. For hvad er næste skridt for ansatte, der er på jagt efter den mest optimale balance i både deres arbejds- og privatliv? Og kan virksomhederne gøre endnu mere for at vise deres fleksibilitet end blot at give de ansatte mulighed for korte arbejdsdage?

Når alt kommer til alt, så kan  en fleksibel arbejdskultur have en positiv indflydelse på virksomhedernes bundline, ligesom det kan gavne medarbejdernes personlige udvikling, at arbejde på forskellige tidspunkter af døgnet.


En højere profit margin

Det er ingen nyhed, at fleksibilitet generelt står meget højt på ønskelisten hos mange kandidater, når de skal overveje et nyt job. Hvis vi i virksomhederne skaber rammerne og den ønskede fleksibilitet kan det  fleksible aspekt have en positiv og direkte effekt på bundlinjen. Omkostninger ved rekruttering reduceres ved, at man kan holde på medarbejderne i længere tid, da de føler sig respekteret og anerkendt, gennem større tillid fra arbejdsgiverne. Og for mange kan det give den samlede balance imellem privat- og arbejdsliv, der er behov for.

Faktisk har Vodafone i England for nyligt foretaget en rundspørge med titlen ”Flexible: Friend or Foe’”, som afslørede, at fleksible job forhold ikke kun har en positiv effekt på virksomheders bundline, men også kan gøre en stor forskel for måden kunderne opfatter virksomheden på. 58% af de adspurgte mener, at fleksible forhold på arbejdspladsen kan have en positiv effekt på deres virksomheds omdømme, der oven i hatten giver kunderne endnu en grund til at vælge dem frem for andre.  


Tiltrækning af talenter

Virksomheder, der har opdaget mulighederne – og den eventuelle nødvendighed for fleksibilitet – har derfor langt bedre mulighed for at håndplukke de kandidater, de ønsker, eftersom deres tilbud om fleksible arbejdsforhold tiltrækker langt flere ansøgere end virksomheder, der tilbyder mere standardiserede og måske endda rigide arbejdsforhold.

Når man, som vi i Badenoch & Clark, har ansvar for rekruttering af ledere og specialister, er det også vores ansvar, at stille de rigtige spørgsmål om mulighederne for fleksible arbejdsforhold i forhold til at kunne tilbyde vores kunder de allerbedste kandidater. Det er desuden op til virksomhederne at undersøge, hvorvidt en stilling kræver en fuldtidsansat, eller om den ville egne sig bedre til to deltidsstillinger. Hvis man tænker uden for ’fuldtidsboksen’, kan det være, at man opnår det samme – eller et bedre – resultat fra en dedikeret og motiveret deltidsansat.


Stærkt internt engagement

Som individer er det normalt at ville give tilbage, hvis nogen gør noget godt for os. Vi føler os forpligtede til at gengælde tjenesten. Vi har kollegaer, der er levende eksempler på, at ansatte, som vi viser tillid og tiltro til, giver virksomheden meget igen på loyalitets-, entusiasme- og engagementskontoen.

Vores arbejde ligger naturligt til tider udenfor tidsrummet 9-17 og det anerkendes af os alle. Derfor er det  vigtigt, at vores medarbejdere selv har mulighed for, at planlægge deres arbejdsdag og sikre at de også kan være der for familien og i privatlivet.

Vi har også flere konsulenter, der arbejder deltid efter eget ønske uden at hverken kunder eller kandidater på nogen måde oplever det som et problem. Så hvorfor skulle vi?

Og for de der har lyst er der også mulighed for,  at kunne opkvalificere kvalifikationer og færdigheder,  gå til sprogundervisning, støtte frivilligt arbejde, træne til Adecco Groups  Win4Youth eller andet, der giver mening for den enkelte


Hvad er næste skridt?

Siden februar 2015 har det offentlige plejehjem, Svartedalen i Gøteborg i Sverige, givet 80 sygeplejersker lov til at arbejde i 6 timers skiftehold men stadig få løn for 8 timer. Samtidig har 80 ansatte på et andet plejehjem arbejdet inden for de normale timer. Og hvad var resultatet af dette så? Indtil videre er sygefraværet hos Svartedalen halvdelen af det gennemsnitlige fravær i Gøteborg. Derudover er sygeplejerskerne gladere for deres job og plejen bedre, hvis man spørger konsulent på projektet Bengt Lorensson. I Danmark – nærmere bestemt i Københavns Kommune – skal samtlige ansatte i fremtiden have langt større medbestemmelse i forhold til hvor meget eller hvor lidt, de vil arbejde. Til en start drejer det sig om godt 45.000 ansatte, der ifølge sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen vil give arbejdsglæde blandt de langt mere dedikerede medarbejdere. Og det ser ud til, at de ansatte er enige. Mere end 28% siger, at de er interesseret i at gå op eller ned i tid – mod en tilsvarende løntilpasning – for på den måde at optimere deres work-life balance.

Der er ingen tvivl om, at fleksible arbejdsforhold er kommet for at blive. Men for at høste fælles gevinsts er det nødvendigt, at virksomheder strækker sig længere for at imødekomme de ansattes ønsker om fleksible arbejdsforhold som fx kan indebære en hjemmearbejdsdag om ugen. Hvis en autentisk fleksibel attitude fra virksomhedens side i forhold til deres ansatte skal fungere, skal den indlejres i organisationskulturen.

Tillid er nøgleordet, ligesom villighed og omstillingsparathed i forhold til de nye muligheder er essentielle for, at fleksible arbejdsforhold bliver en succes. Hvis en ansat leverer til tiden, overholder deadlines og opfylder de ønskede målsætninger, betyder det så noget, hvorvidt vedkommende smutter ned efter rensetøj i arbejdstiden? Det handler om tillid, hvis du vil skabe en stærk medarbejderskare, der både er glade, effektive og bidrager positivt til bundlinjen.

Er du på udkig efter et job med fleksible arbejdstider og en god balance mellem arbejdsliv og fritid? Så tjek vores jobbank og se om vi kan hjælpe dig med det du søger.

Rekruttering
Tilføj din kommentar
Skriv det du ser på billedet: